tisdag 25 juni 2024

Blogg 25/6 2024.

 För att återgå till midsommaraftonens resa, så blev jag riktigt upprörd när den där digitala bussbiljetten måste aktiveras före den 21/6 klockan 14:30. Jag kände att det var väl tur då att jag inte hade pulat med den tidigare på dagen. Nu skulle tiden åtminstone räcka. Sedan läste jag datumet en gång till och insåg att det gällde 2025. Jag hade alltså ett helt år på mig. Värre var det för det utländska par som kom in på stationen i Kalmar och skulle köpa biljetter till Köpenhamn. Ingenting var öppet på midsommarafton. Som tur var frågade dom oss och fick veta att det inte går att köpa biljett på tåget heller. Det hade väl varit lite snopet om dom hade trott det och blivit avslängda i Nybro. En annan hjälpsam själ visade dom en app i telefonen. Själv kom jag på när vi gick förbi automaterna på perrongen att det borde gå att köpa biljett i dom. Hur det gick för paret fick vi aldrig veta. Dom strulade fortfarande med det där när vi satte oss på bussen norrut.

måndag 24 juni 2024

Blogg 24/6 2024.

 Många av dom märkligheter man läser på nätet verkar vara rena slarvfel. Någon skrev att det är bra med konkursens. Sammanhanget fick mig att tro att han menade konkurrens. Syftet med sanktionerna är att inte stöta Ryssland ekonomiskt. Jag antar att det snarare är stötta dom vi inte ska göra. Han som skrev att svenska folket blir skinande av dyr Ica, menade antagligen skinnade. När några personer hotar ur en bil, kan jag tänka mig att dom i själva verket hoppar. När en hund skäller efter huse, någon skriver om nulägget, känslorna har svalat, något är häpnandsväckande, någon är tastboende, någon undrar om lösnerord, dne gick ändå att starta och någon försvann hela nattan, lär det väl bara vara bokstäverna som har trillat omkring lite som dom vill. På Facebook hade en kvinna skrivit in sin arbetsplats tre gånger. Två av dom hade hon skrivit undersköterska, men en gång arbetade hon som undersköterdka. Over and out från språkpolisen för idag.

söndag 23 juni 2024

Blogg 23/6 2024.

 Tidigare hade jag frysen full av färdiga portioner med lagad mat. Jag gjorde mycket medan jag höll på. På den tiden märkte jag upp burkarna noggrant med innehåll och datum. Jag skrev till och med in i datorn vad jag hade för att veta vad som kunde tänkas gömma sig i min frys. När jag träffade särbon fortsatte jag göra likadant efter våra måltider. Till slut tröttnade jag på min överfulla frys och numera äter vi upp det som eventuellt blir över under dagarna efteråt. Så hände det sig ändå att jag fick en portion lasagne över som jag frös in. En enda låda borde ju till och med jag kunna komma ihåg innehållet i. Det slutade med att jag visste att den fanns där, men jag fick öppna den och titta efter för att få veta vad den innehöll.

lördag 22 juni 2024

Blogg 22/6 2024.

 Midsommarafton firade vi hos min bror och hans fru. Dit åkte vi buss. Det tog ett par timmar, eftersom vi fick vänta vid bytet i Kalmar. I gengäld fick vi skjuts ända hem till dörren på kvällen. Vi bjöds i vanlig ordning på massor av gott att äta och dricka. Lunch med sill och potatis mitt på dagen. Just dom båda sakerna är inga av mina favoriter, men det fanns västerbottenpaj, ägghalvor och prinskorv också. Det gillar jag desto mer. Så fick vi jordgubbstårta till fikat och framåt kvällen blev det grillat. Vädret var strålande och paret bor i villa, så vi tillbringade dagen i trädgården. Bland annat spelade vi kubb. Jag tycker sånt är jätteroligt, även om jag är helt värdelös på att träffa dom där kubbarna. Tyvärr har jag inte tillgång till någon stilstudie just nu, så ni får hålla till godo med ett kort på mig och min stora kärlek.

fredag 21 juni 2024

Blogg 21/6 2024.

 Älsklingen och jag ska ut och åka buss idag. Vi åker sällan någon annanstans än till sjukhuset. Då brukar vården tillhandahålla fribiljetter, men idag måste vi skaffa egna. Det enklaste för en gammal, oteknisk människa vore förmodligen att betala med kort ombord på bussen. Istället envisas jag med att köpa biljett i deras app, fast jag till och med tycker att dom gör det mer och mer krångligt. Första gångerna jag använde den kunde man välja att få biljetten automatiskt aktiverad två timmar före avgång. Numera aktiveras den direkt om man inte ser till att klicka bort det. Jag förstår inte riktigt logiken, när jag har köpt en resa som ska gå vid en viss tid dagen därpå. Den här gången kom det dessutom upp helt andra busstider i appen än dom jag hade fått upp i reseplaneraren. Till slut insåg jag att det var jag som hade glömt att klicka bort tåg som alternativ i appen. Med tanke på hur ofta tågen strular känns det inte som ett alternativ en sån här dag.

torsdag 20 juni 2024

Blogg 20/6 2024.

 Mina regnbyxor gav upp andan fullständigt och jag kände att det kunde vara bra att ha ett par. Oftast håller jag mig inne om det ösregnar, men händer det någonting viktigt måste jag ju iväg. Att sitta någonstans med dyngsura byxor är inte så kul. Jag visste inte om det fanns att köpa någonstans i Nybro, där man kunde ha provat ut rätt storlek. Nu chansade jag istället på dom billigaste jag hittade på nätet och storleken var helt okej. Fickorna var däremot mycket märkliga. Dom hölls till och med ihop med kardborreband, men det fanns inga fickor innanför. Det var bara hål rakt in. Till slut var jag tvungen att leta fram annonsen och kolla vad jag egentligen hade läst. Det stod ”sidoåtkomst fickor”. Först då insåg jag att dom där hålen är till för att komma åt fickorna i byxorna man har under regnbyxorna.

onsdag 19 juni 2024

Blogg 19/6 2024.

 Presenterna till älsklingens födelsedag var klara sedan länge, men i förra veckan slog det mig att jag borde göra ett grattiskort också. Det låg alltså klart i flera dagar och jag överlämnade det till födelsedagsbarnet. Inte förrän vid läggdags samma kväll slog det mig att jag hade gjort kort till samtliga födelsedagsbarn i början av året. Det fanns således redan ett.
Jag hade förstått att ”Gift vid första ögonkastet - Vad hände sen?” skulle sändas i måndags. Ändå hittade jag bara en massa fotboll i tv-tablån. Jag tänkte att programmet kunde ha utgått på grund av EM, men dagen efter läste jag på ett par olika ställen på nätet att det hade sänts. Inte förrän jag bläddrade fram SVT-play på tv:n insåg jag att jag hade tittat i tablån för TV4. Då hade jag ändå påpekat för särbon att den serien gick på SVT. I tablån omnämndes det som ett ”omdiskuterat relationsprogram”. Dom flesta tv-program verkar bli omdiskuterade numera, vare sig dom handlar om relationer eller någonting annat. Dock har jag aldrig sett den rubriken på något annat program.

tisdag 18 juni 2024

Blogg 18/6 2024.

 När jag sitter vid tv:n är jag i princip alltid klädd i linne. På sommaren är det ju ganska naturligt. På vintern hänger det ihop med att jag broderar i tv-fåtöljen. Jag inbillar mig i alla fall att det är att ha det där stora broderiet i knät som gör mig så varm. Samtidigt använder jag tjocka myssockar oavsett temperatur. Jag sitter med fötterna på stödpinnen på pallen, för att få upp broderiet närmare ansiktet. Med bara vanliga strumpor känns det som om den där pinnen skar in i fötterna. Jag antar att det ser lite skumt ut med linne och raggsockor. Ute på balkongen står det alltid ett par Foppatofflor. Jag brukar ta in dom sommartid, för då ligger det en matta att gå på där ute. Problemet är att min cykel står utanför den där mattan och runt den har det en tendens att bli en massa frömjöl. När jag hämtar och ställer tillbaka cykeln måste jag gå och stå i det, så skorna står numera där ute hela året.

måndag 17 juni 2024

Blogg 17/6 2024.

 Min äldste bror och hans kompis har varit på Gotland och Öland med motorcykel i förra veckan. I lördags stannade dom till här och fikade på vägen hem till Bollnäs. Det visade sig att polaren var glutenallergiker, så på kuppen fick jag lära mig hur symbolen för glutenfria produkter ser ut. Det där med gluten och hur det fungerar begriper jag däremot fortfarande inte. Då försökte ändå kompisen, som tydligen är kemilärare, förklara det för mig. Igår firade jag och min själs älskade hans födelsedag lite i förväg med ett restaurangbesök. Själva födelsedagen infaller idag och jag har gjort en smörgåsstubbe. Mitt ögonmått hade tydligen fallerat när jag handlade till den, så burken med kantarellost var bara hälften så stor som den brukar vara. Nu fyllde jag på med mjukosten vi brukar ha på smörgås och hoppas att smaken inte påverkas alltför mycket. Åtminstone inte i negativ riktning.

söndag 16 juni 2024

Blogg 16/6 2024.

 Minnet är det i vanlig ordning si och så med. Sist jag var hos tandläkaren insåg jag inte förrän jag kom ut därifrån att jag hade glömt att stänga av telefonen under besöket. Det hade väl inte varit så lyckat om den hade börjat skråla under ingreppet. När särbon var på väg hit för att hjälpa mig med fönstret låste jag upp ytterdörren så att han bara kunde gå rakt in. Jag ringde återbud när jag lyckades fixa det själv, men att dörren var olåst kom jag inte ihåg förrän jag var på väg in i duschen. Porten är låst, så det springer inte så mycket folk här uppe, men det känns ändå tryggare att ha låst om mig. Speciellt när jag springer omkring naken här inne. Jag kunde inte begripa hur handfatet i badrummet kunde ha blivit solkigt. Jag gör ju ingenting som innebär att jag blir smutsig om händerna. Sedan kom jag ihåg att jag hade tvättat mig efter att ha rotat runt i vindsförrådet. Där blir allting smutsigt.

lördag 15 juni 2024

Blogg 15/6 2024.

 Jag tänkte mig äntligen upp på vinden för att se om det gick att få mer ordning i förrådet efter rensningen för några veckor sedan. Jag började med att flytta in sånt som inte lär bli använt i brådrasket under snedtaket, där det är svårast att komma åt. Under det arbetet låste sig min rygg helt. Om det berodde på det eller att det var varmt och kvavt uppe under taket ska jag låta vara osagt. Jag blev i alla händelser helt svimfärdig, så plockandet jag hade tänkt fortsätta med fick vänta. Jag lyckades i alla fall sopa av golvet lite innan jag gav upp. Det som stör mig mest just nu är att det ligger lite av varje i varenda påse och låda. Det skulle vara trevligt med alla plastburkar på ett ställe och samma sak med kläder till exempel. Återstår att se om jag lyckas få någon ordning på det.

fredag 14 juni 2024

Blogg 14/6 2024.

 Låsanordningen till mina fönster kärvar emellanåt. Det känns verkligen som ett mekaniskt fel när det tar tvärstopp, men som väl är brukar det ordna sig med någon typ av spray jag har i mina gömmor. Därför var det aningen ångestfyllt när det inte fungerade på vädringsfönstret i sovrummet. Speciellt som det inte gick att stänga riktigt. Jag såg framför mig hur jag skulle få lyssna på trafiken på Norra vägen tills jag eventuellt lyckades få hit en fastighetstekniker. Jag gjorde flera försök med min spray och väntade med förhoppningen att det skulle bli bättre när det fick verka en stund. När jag jämförde med samma fönster i köket insåg jag att det större låset i mitten inte skulle komma ut och låsa någonting över huvud taget. Det gjorde istället grejen längre ner, men det hjälpte inte att smörja den heller. Till slut ringde jag särbon, eftersom jag inte visste vad jag skulle ta mig till. Medan jag väntade på honom tittade jag olyckligt på mitt fönster en gång till. Först då upptäckte jag att det satt en likadan manick högre upp. Så fort jag hade smörjt den gick det hur lätt som helst att låsa.

torsdag 13 juni 2024

Blogg 13/6 2024.

 Så länge jag hade en inspelningsbar DVD-spelare gick jag igenom TV-bilagan i tidningen varje vecka. Så programmerade jag och spelade in allt jag ville se. Jag kollar fortfarande tablån, men numera söker jag upp programmen på play-kanalerna istället. Jag prioriterar att se sånt som går på fyran först, eftersom dom inte ligger kvar lika länge där. Samma sak med sånt jag absolut inte vill missa och vill hänga med avsnitt för avsnitt. Alla andra program som jag vill se på SVT play har därför en tendens att få vänta. Sålunda såg jag inte Pernilla Månsson Colts intervju med drottningen inför åttioårsdagen förrän helt nyligen. Jag har aldrig hört någon snubbla på orden och säga du till en kunglighet så många gånger som hon gjorde. Det borde väl vara lika svårt att undvika för andra intervjuare, så jag antar att dom klipper bort missarna efteråt i vanliga fall. Brorsdottern är journalist och jag minns hur hon skrev på Instagram om hur många gånger hon hade råkat dua Carl Philip när hon träffade honom.

onsdag 12 juni 2024

Blogg 12/6 2024.

 Det är inte mer än ett par veckor sedan Elgiganten Phonehouse öppnade här i Nybro. När jag gick förbi där i måndags var redan samtliga skyltfönster krossade. Jag har förstått att det framför allt hänger ihop med att knarket är så utbrett att man försöker bryta sig in och stjäla precis allting man kan. Annars skulle man nästan kunna tro att dom inte vill ha någonting nytt till den här hålan, som dom bär sig åt.
En liten kille som jobbade på ett företag som håller på och renoverar lägenheter här i huset visste att jag jobbade på Kährs. Jag kände inte igen honom alls och han hade ett extremt vanligt namn. Jag var lite häpen över att han kände igen mig. Inte förrän jag såg mig själv i spegeln i hissen på väg upp slog det mig att jag hade en jacka på mig som det stod Kährs på.

tisdag 11 juni 2024

Blogg 11/6 2024.

 Igår väcktes jag av en lätt knackning. Det lät ungefär som om särbon stod i hallen och knackade på min sovrumsdörr. Han var inte här och jag hörde ingenting mer, så i efterhand undrar jag om jag bara drömde om ljudet som väckte mig. Längre framåt förmiddagen small det till mer rejält. Det lät ungefär som om någon höll på att riva min balkong, så jag var tvungen att gå ut och kolla vad som hände. På baksidan av mitt hus hade hantverkare ställt en container och börjat slänga utrivna köksluckor i den. Så länge den var tom slamrade det rejält om varje lucka som landade i den. För mig var det dags för ännu ett besök hos Folktandvården. Den här gången skulle bryggan fästas ordentligt och så skulle resten av mina tänder kontrolleras. Nu gick hela timmen till bryggan, så jag fick en ny tid för undersökning i juli.

måndag 10 juni 2024

Blogg 10/6 2024.

 Under första halvan av mitt liv var alla telefoner till för att ringa med. Numera har jag förstått att såna lurar kallas dumbphones. En sån har särbon och jag kan tycka att handhavandet av den borde vara enkelt, eftersom den saknar en massa finesser. Istället är det tvärtom enklare med smartfånen, där man ser allting på en stor skärm och dessutom har en sökfunktion. På särbons telefon är alla kommandon gömda i oändliga menyer, där dom är svåra att hitta. Om man ville byta ringsignal tyckte jag att ”fler signaler” lät vettigt. Istället låg dom under ”fast signal”. Knapparna gör lite olika saker beroende på när och hur man använder dom. Det mesta går dessutom inte att läsa sig till i bruksanvisningen. Hela upplägget påminner om min förstärkare i vardagsrummet, som jag köpte osedd, eftersom sånt är svårt att få tag på i Nybro. Den har en enda knapp, som man får trycka flera gånger på eller hålla in olika länge för skiftande kommandon.

söndag 9 juni 2024

Blogg 9/6 2024.

 Jag fick ett mail om att Hyresgästföreningen hade en tävling på sin webbsida. Att man kunde vinna glass gjorde mig knappast mindre motiverad att vara med. Det enda problemet var att man måste svara på en fråga, för att vara med och tävla. Jag oroade mig lite för om det skulle vara någonting jag hade svårt att hitta på ett vettigt svar på, men det hade jag inte behövt göra. Frågan var nämligen vilken förmån man saknade i Hyresgästföreningens sommarförmåner. Sist jag skulle hyra bil upptäckte jag att man fick rabatt om man var medlem där. För bara några dagar sedan gick jag därför igenom alla förmåner utan att hitta just den. Troligen har dom tagit bort den, så det var inga problem för mig att svara på den frågan. Jag tror faktiskt det är den enda av deras förmåner jag någonsin har utnyttjat över huvud taget.

lördag 8 juni 2024

Blogg 8/6 2024.

 På Kvantum har dom en irriterande ovana att flytta saker runt, runt och inte alltid till så logiska platser. I veckan var jag övertygad om att smaken jag vill ha på Funlightsaft var slut, eftersom den inte fanns på dom hyllor där dom andra smakerna stod. Som tur var tittade jag runt omkring och insåg att den helt ologiskt hade placerats vid något annat märke. Glassen jag vill ha syntes inte till sist jag var där. Jag hade gjort efterforskningar på nätet och lyckats klura ut vilka pinnar jag förhoppningsvis kunde lära mig att gilla istället. Nu hade jag turen att hitta en anställd just vid glassdisken. Hon förklarade för mig att glassen jag hade tänkt byta till var samma som jag har köpt innan. Den hade bara bytt förpackning. Ibland tror jag att dom gör sånt enbart för att jäklas med mig. När jag kommer hem med fullastad cykel och ska ha upp den till tredje våningen brukar problemet vara att få ut den ur hissen. Nu insåg jag till slut hur mycket bättre med plats det blev där om jag tog av och bar in den ena cykelväskan först.

fredag 7 juni 2024

Blogg 7/6 2024.

 I tisdags började jag dagen med att logga in på Comviqs chatt. Där stod att en mänsklig kollega skulle finnas tillgänglig vid den tiden på dagen, men för mig var det högst oklart hur man skulle gå tillväga för att få kontakt med en dylik. Det var bara chatboten som kom med dummare och dummare förslag ju mindre den begrep av mina frågor. Till slut frågade jag i ren desperation om man inte kunde få prata med en levande människa och det verkade faktiskt fungera. Problemet var bara att det var så många som ville samma sak, att man inte ens blev satt i kö. Istället kom det upp en knapp där man kunde trycka för att försöka igen en stund senare. Jag tryckte var femte minut tio gånger eller så, innan jag till slut fick upp meddelandet att jag hade nummer två i kön. Sedan tog det ändå en god stund innan jag blev nummer ett och fick mitt ärende uträttat.

torsdag 6 juni 2024

Blogg 6/6 2024.

 Jag skulle hjälpa älsklingen med ett ärende hos Comviq i måndags. Med tanke på att jag har hans BankID i min telefon (han har ingen smartfåne) tänkte jag att det borde vara smidigast att gå in på chatten och helt enkelt låtsas vara han, när det nu var hans konto det gällde. Det visade sig att chatten inte var öppen på måndagar, så jag fick ringa istället. Då skulle man knappa in personnumret. Dom fyra sista siffrorna har jag en tendens att röra till. Jag visste att jag hade numret i datorn någonstans, men hittade det förstås inte just då. Till slut chansade jag på den ordning jag trodde det skulle vara. Det var tydligen rätt, men jag fick veta att den förväntade kötiden var 40 till 50 minuter, så jag gav upp och klickade bort samtalet. Det fick bli nya friska tag med chatten på tisdagen.

onsdag 5 juni 2024

Blogg 5/6 2024.

 I morse väckte telefonen mig vid halv åtta. Jag hade tid hos Folktandvården på måndag, men nu undrade dom om jag kunde komma ”nu”. Teleportera mig själv kan jag inte, men jag sa att jag kunde vara där om en halvtimme. Det innebar att jag bara fick kasta på mig kläderna, dra in cykeln från balkongen och ge mig iväg. Tänderna gör man ju riktigt rena innan man lägger sig på kvällen, som tur är. Planen var att få dit bryggan i munnen på mig, men det sprack när det som skulle fästa den vägrade torka. Det slutade med att tandläkaren satte dit den provisoriskt så länge. Min tid på måndag fick jag behålla. Då ska han förutom att sätta dit bryggan ordentligt undersöka resten av mina tänder. Tandhygienisterna har skött den biten dom senaste åren, men det har dom tydligen inga numera. Oklart om det bara är en tillfällig brist, eller om dom har slutat anställa såna helt.

tisdag 4 juni 2024

Blogg 4/6 2024.

 Post hade jag räknat ut att vi borde få tisdag och torsdag den här veckan. När den inte hade kommit när jag kom hem från min promenad igår, lämnade jag skorna framme, för att komma ihåg att gå ner och hämta den senare. Jag dubbelkollade datumen på Postnords webbsida, men där stämde dom inte alls med hur jag hade tänkt. När jag tittade på min almanacka igen insåg jag att det berodde på att det var måndag och inte tisdag. Nu är det dessutom nationaldag på torsdag, så vi får post tisdag och fredag. Det var bara att ställa tillbaka skorna på skohyllan. Det där med att ställa fram saker istället för att skriva minneslappar fungerar alldeles ypperligt. Jag skulle göra en smörgåsstubbe och passade på att koka ett extra ägg till min kvällsmacka. För att komma ihåg det ställde jag äggskivaren på köksbordet. Hade det inte varit för den hade jag aldrig kommit ihåg det där ägget.

måndag 3 juni 2024

Blogg 3/6 2024.

 Under en period läste jag någonting i tidningen som jag tolkade som att dom tänkte bebygga den lilla remsa på andra sidan vägen här utanför, där det ännu så länge är en skogsdunge. Nyligen fick jag upp ett blogginlägg om det hela bland mina Facebookminnen. Det var elva år gammalt, så har det inte hänt något ännu antar jag att planerna är skrinlagda. Jag misstänker att man annars kunde ha vant sig vid den förändrade utsikten, även om det hade känts märkligt i början. Det nyaste hyreshuset nere i centrum ger verkligen en helt ny utsikt åt grannarna där. Jag tycker annars att det är fint, medan andra anser att det är fult som stryk. Det har i alla händelser varit tal om att bebygga den grusparkeringen i bra många år, innan det till slut hände något. Så säker kan man aldrig vara på att dom inte kommer till skott här också någon gång i framtiden.

söndag 2 juni 2024

Blogg 2/6 2024.

 Min själs älskade var på en dagstur till Norrköping i förra veckan. Tyvärr gick den inte riktigt som det var tänkt, eftersom tåget han skulle ha åkt dit med på morgonen stod kvar strömlöst i Kalmar. Han hade fått ta bussen till Emmaboda och hoppa på ett annat tåg där. Det innebar att han ”bara” blev ett par timmar försenad. Den rätta ersättningsbussen hade dröjt flera timmar. Vi orkade inte sätta oss in i alla SJ:s regler för ersättning vid förseningar, utan mailade bara en anmälan på vinst och förlust. Eventuella återbetalningar skulle ske till samma konto som biljetten hade betalats med. Det var min Swish, så jag fick också lämna mitt personnummer. I det automatiska svarsmailet stod att läsa att man kunde få vänta ett bra tag på svar, om det var många som hörde av sig. En kvart senare plingade det till i min Swish-app. Då var ersättningen godkänd och utbetald.

lördag 1 juni 2024

Blogg 1/6 2024.

 Igår var det dags för ”Smaka på världen” i Nybro. Människor med olika nationaliteter lagar mat från sina hemländer och bjuder på smakportioner. Det har anordnats i flera år, men jag har aldrig besökt evenemanget. Gratis är som bekant gott, så jag har förstått att köerna är långa och trängseln stor. Sånt är ingenting för mig. Den här gången läste jag att till och med Arontorps kroppkakor från Öland skulle vara med och bjuda på sin delikatess. Dom gjorde ett inlägg om det på Facebook och något som verkligen förvånade mig var en kommentar dom fick på det. ”Äntligen får Nybro tillfälle att njuta av Arontorps öländska kroppkakor. Denna öländska delikatess erövrar ständigt ny mark. Only the sky is the limit!!” Saken är att dom har kommit till Nybro och sålt sina kroppkakor en gång i veckan i flera års tid. Varje tisdag finns dom på Kvantum. När personalen på företaget upptäckte kommentaren svarade dom exakt så. Bilden nedan är från förra årets ”Smaka på världen”.