lördag 11 januari 2020

Elfte januari.

1971 var jag tio år gammal, och såg ut som på det bifogade kortet. Det är taget hos en fotograf, som morfars sambo tog mig till. Därav den tjusiga kragen. Jag misstänker starkt att jag var mera vardagsklädd den elfte januari. Då började skolan igen efter jullovet. När vi kom hem därifrån cyklade jag och kompisen hem till en av mina klasskamrater. Där fanns en stuga på tomten, som dom hyrde ut på somrarna. På vintern fick vi vara där och leka.

Fem år senare tyder jag min text i dagboken som att jag hade en lat och ledig söndag. Där står att jag mest slappade. Ändå hann jag beta nio långrevor åt min yrkesfiskande far. Om jag minns rätt var det 200 krokar på varje, och på varje krok skulle det sättas en sillbit. Det här var dessutom under min kyrkliga period, så vid halv sju på kvällen var jag på gudstjänst. Prästen var tydligen obekant för mig, för jag har bara skrivit att det var en gammal gubbe som predikade. Senare samma kväll var jag med mina föräldrar inne hos grannfrun och drack kaffe.

På åttiotalet verkar jag inte ha varit ensam den elfte januari en enda gång. Endera var jag hemma hos bror och svägerska, eller också var dom hos mig. Jag var hos mina föräldrar, hos kompisar eller ute och dansade beroende på vilken veckodag det här datumet inföll på. 
 

2 kommentarer: