söndag 27 maj 2018

Tjugosjunde maj.

Våren 1975 gick jag i sjuan. Den tjugosjunde maj var det bud om kontaktkort och frånvarokort på svensklektionen. Informationen i min dagboksanteckning är lite knapphändig, men det kan väl knappast ha varit så att vi fick dom i slutet på läsåret. Jag kan ärligt säga att jag över huvud taget inte minns att vi hade såna. Samma dag fick jag mina konfirmationsminnen, men dom glömde jag ännu fortare. Sålunda hade jag inte en tanke på att plocka fram dom under firandet efter konfirmationen. Några kort bytte jag med mina medkonfirmander, men dom flesta har jag kvar.
Hade jag orkat skaffa mig en utbildning hade det väl fått bli något åt kontorshållet. Sånt har jag alltid gillat att pyssla med. I tonåren var jag tillsammans med en kille som var egen företagare, så jag fick gott om tillfällen att leva ut mina sekreterardrömmar. För exakt 41 år sedan (när jag bara var sexton) ägnade jag kvällen åt att skriva ut fyra löner och sexton bankgiroinbetalningskort. Det här var långt före persondatorernas intåg, så det var en vanlig skrivmaskin som gällde.
1983 såg jag ut som på kortet och jobbade på Nordchoklad. Den tjugosjunde maj hade vi vårfest på Svensknabben. Jag cyklade dit och hem, och drack alkohol under kvällen. Det jag minns bäst är att jag stannade för ett rödljus genom att ta tag i stolpen istället för att kliva av cykeln. Någonting säger mig att det kunde ha slutat hur illa som helst, om jag hade missat stolpen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar