lördag 1 augusti 2020

Första augusti.

Min pappa var yrkesfiskare under större delen av sitt liv. När jag växte upp körde han fisketurer med turister på somrarna. Det innebar att mitt sommarjobb under skolåren var att passa telefonen och ta emot bokningar till dom där turerna. Någon gång hände det att jag var med ute, fast jag alltid har haft extremt lätt att bli sjösjuk. 1976 var jag femton år. Den första augusti var min dåvarande pojkvän, hans syster med make och jag med ute en av turerna. Jag fick fyra torskar, däribland den största. Den måste ha varit enorm, för den min tilltänkta svåger håller upp på kortet nedan går ju inte heller av för hackor.

På åttiotalet gjorde jag åtminstone två saker detta datum, som jag knappt har gjort sedan dess. 1982 kokade jag saft. Jag minns inte ens på vad längre. 1988 var jag med bror och svägerska på slottsspelen på Kalmar slott. Man fick gå genom slottet och se scener ur historien tolkade av skådespelare. Jag vet inte om det lever kvar, men jag såg på nätet någon som hade varit på det för bara några år sedan. För mig lär det där ha varit sista besöket, för vid det laget hade jag redan flyttat från Kalmar.

Den första augusti 1989 shoppade jag loss rejält med hjälp av en väninna. Jag hade ärvt pengar efter min mamma, som gick bort i februari. Nu köpte jag bland annat köksmöblerna, som jag har i köket än idag. Dom hämtade vi i Kalmar och körde hem till Oskarshamn med dom i väninnans bil. Jag minns än idag att hon sa att hon inte begrep hur folk klarade sig utan kombi.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar