torsdag 18 juni 2020

Artonde juni.

Sommaren 1975 konfirmerades jag. Som jag minns det gick vi i kyrkan och förde någon typ av bok över det året innan. Över sommaren hade vi konfirmationsläsning flera dagar i veckan. Den artonde juni fick jag lära mig skapelseberättelsen. Det var inte alltför betungande att ligga i skuggan under några stora träd och läsa bibeln. Däremot anar jag att jag inte kom ihåg den texten speciellt länge efteråt.
För tjugosex år sedan hade Kährs fest för sina anställda den här kvällen. Tyvärr för mig var den förlagd till Borgholms slottsruin, vilket innebar att vi bussades från Nybro. Jag har extremt lätt att bli åksjuk, och efter en rejäl förfest gick det förstås inte bättre. Vi hade dessutom otur med vädret, för sommaren kom inte förrän veckan efter. Annars kunde miljön ha varit hur härlig som helst, och det bjöds på mat från stora grillar. Nu var det bara kallt och regnigt, och jackan jag fick låna av en kompis luktade stall. Man hade fått anmäla i förväg vilken tid man ville åka hem, men jag smet till och med på en tidigare buss än planerat.
Den artonde juni 2005 konfirmerades brorsdottern. Det är hon till vänster på kortet nedan, och som alla ser hade dom kåpor på sig. När jag konfirmerades hade vi egna kläder. Det var vit polotröja som gällde. Svarta byxor på killarna och svarta kjolar på tjejerna. Dessutom verkar varken tösen eller hennes bror ha konfirmerats förrän dom var femton. Jag var fjorton när jag gick fram, som man sa då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar