måndag 9 januari 2017

Nionde januari.

Vi bodde bara någon kilometer från mina farföräldrar när jag växte upp. När det behövdes barnvakt var det av någon anledning ändå oftast mammas moster och hennes man som var aktuella. Dom var för övrigt mina gudföräldrar. Dom bodde i Degerhamn, så det blev några mil att åka. Den nionde januari 1971 gjorde min gudmor resan, och kom och hämtade mig, eftersom mina föräldrar skulle till goda vänner i Nybro. Detsamma verkar i och för sig ha gällt dit jag kom, för på kvällen var jag, deras dotter och hennes fästman ensamma hemma. Hon var sex år äldre än jag.

Dom vuxna man träffade mest medan man gick i skolan var förstås lärarna. Denna dag 1976 hade vi en rolig fysiklektion med läraren på bilden. Han var en av dom som hävdade att man aldrig kunde få jobb direkt efter nian utan att plugga vidare. Eftersom det gick hyfsat för mig, funderade jag nästan på att åka till min gamla skola och berätta det för honom, men jag hann aldrig. Han dog hastigt bara fem år efter att jag hade slutat skolan. Han blev inte ens fyrtio år gammal. Jag sov förresten borta den här natten det året också, fast då bara ett par kilometer hemifrån. Jag var hos en klasskompis, och hon och jag var på julfest i bygdegården i Gårdby.

Den nionde januari 1981 var jag på Sandra i Kalmar på dans, och tolv år senare i Påryd. Dit var jag chaufför åt goda vänner härifrån Nybro.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar