måndag 11 september 2023

Blogg 11/9 2023.

 Vi tar väl en sväng i språkpolisens tjänst igen. En bildtext blev rolig, fast det bara stod vem som hade en viss nummerlapp på bröstet. På bilden satt nämligen lappen strax under midjan på löparen. Snacka om lågt hängande bröstkorg! Ibland är det jag som läser fel. Som när dom ville bygga bilhotell i öländska rondeller. Det lät väldigt trångt och opraktiskt, men dom hade tydligen gjort så i Kungsbacka. Till slut insåg jag att det var bihotell man ville bygga. Bin är ju betydligt mindre än bilar. Så kan dom flyga och därmed lättare ta sig därifrån. En journalist skrev om brott som var begådda. I min värld heter det begångna. Polisen hade slått larm. På min tid var det bara små barn som uttryckte sig så. Vi andra sa slagit. Någon uppmanade läsarna att ta fram cyklen istället för cykeln. Varor som hade ramlat av en lastbil låg spridna över vägen. Visst heter det väl fortfarande spridda?

1 kommentar:

  1. Som den språkpolis jag är blev jag intresserad förstås. Språkrådet skriver som svar på en fråga: "Ordboksformen är "begångna". Formen 'begådda' förekommer mest i talspråk och informellt språk". Alltså bör man inte använda det i skriftspråk.
    Böjningen "spridna" används här och där, även i seriösa sammanhang. I en artikel i Svenska Dagbladet skriver man om att : "Spridna avhandlingar väcker reaktioner". "Spridda avhandlingar" hade inte betytt samma sak, i mitt tycke.

    SvaraRadera