torsdag 3 oktober 2019

Tredje oktober.

Den tredje oktober 1975 var jag på höstmarknad i Algutsrum på Öland. Jag kommer bara ihåg att jag brukade besöka sommarmarknaden, men någon gång var jag tydligen där på hösten också. På kvällen anordnade Centerns ungdomsförbund dans i bygdegården i Stenåsa. En gosse som var så full att jag nämner det i dagboken kan inte ha varit mer än tretton år gammal då.
Fem år senare var det jag som var full som ett kryss detta datum. Jag jobbade på Luma metall i Kalmar, och var hemma hos en arbetskamrats pojkvän på fest. På kortet nedan dansar värdinnan närmast kameran. Bakom henne skymtar jag. Jag minns fortfarande hur jag frös när jag och mitt ragg för kvällen gick därifrån. Det fick sin förklaring dagen efter, när jag insåg att jag istället för min varma jacka hade fått med mig ett ytterplagg som tillhörde någon som hellre ville vara snygg än varm.
Året därpå plockade jag slånbär. Dom ska visst vara frostnupna innan man plockar dom, för att man ska få bort garvsyran som ger dom en kärv och bitter smak. Nu googlar jag mig till att det fungerar precis lika bra att lägga dom i frysen ett par dygn. Hur som helst gjorde jag likör genom att lägga bären i sprit och socker. Under dom tre veckorna det stod och drog skulle man skaka flaskorna ibland.
I slutet av åttiotalet slet jag asfalten på nuvarande E22 hårt. E66 hette den på den tiden. Jag bodde i Kalmar, men hade mycket av mitt sociala liv i Oskarshamn. Den tredje oktober 1986 körde jag ensam upp dit på dans.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar